Sıra Dışı Yemek Sanatı

Dünyaca ünlü sanatçılar ve şefler yemek / zaman ilişkimizi tekrar tasarlamak için Martin Kullik’in sıra dışı akşam yemeği deneyimlerinde bir araya geliyorlar.



Martin Kullik sizi akşam yemeğine davet ederse, hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz, çünkü Kullik’in yemek anlayışı başlı başına bir meydan okuma. Martin Kullik’in sofrasında küçük dikenlerle dolu bir kaşık ya da organik topraktan yapılmış bir tabak ile karşılaşma ihtimaliniz yüksek. ‘Misafirlerimizi kışkırtmayı seviyoruz’ diye açıklıyor Kullik bu akşam yemeği deneyimini. ‘Bazı misafirlerimiz yemek yemeyi neden bu kadar zorlaştırdığımızı ve neden garip çatal-bıçaklar kullanmak zorunda olduklarını sorguluyorlar’ diye devam ediyor.



Amsterdam’daki Experimental Gastronomy oluşumunu ortağı Jouw Wijnsma ile birlikte yürüten Kullik; lüks yemek deneyimi sunan şeflere, özel tasarım materyallerde sunum ile eşsiz bir menü yaratma olanağı sağlıyor. Bu yemeklerdeki amaç ne yediğimiz ile neyle yediğimiz arasındaki klasikleşmiş ilişkiyi bozarak, yemeği deneyimlemenin yeni yollarını keşfetmek. Yedi sene önce Hollanda’daki bir otelde gerçekleştirdikleri açılış yemeğinden sonra, Kullik ve Wijnsma dünyanın birçok farklı yerinde etkinlikler düzenlemiş. 2018 yılında, Milano’da yaşayan şef Yoji Tokuyoshi ile İsviçre’deki bir botanik bahçesinde düzenledikleri ya da üç Michelin yıldızlı şef David Kinch ile Kaliforniya’da gerçekleştirdikleri davetlerle çokça ses getirdiler. Bu yemeklerde en çok dikkat çekenler arasında lavabo tıpasına iliştirilmiş bir tabak ve karşınızda oturan kişiye yemek yedirmeniz için devasa boyutta üretilmiş bir kaşık vardı.



‘Şef menüyü onayladığı anda, sanatçıları bilgilendirip çalışmalara başlıyoruz’ diye süreci anlatıyor Kullik. Güncel mücevher tasarımcıları, dokumacılar, çilingirler, seramik sanatçıları gibi farklı alanlardan birçok kişi ile birlikte çalışıyorlar. ‘Önemli olan beraber çalıştığımız sanatçıların estetik algısının benim ve ortağımın estetik algısı ile uyuşması ve çıkan sonuçların alışılagelmişin dışında yani deneysel olması’ diye konuyu açıklıyor. Bugüne kadar sundukları en kompleks menü, 2019 Temmuz ayında Amsterdam’da Tayvanlı şef André Chiang tarafından yaratılan ve 15 sanatçının sunumda iş birliği yaptığı ‘Asya’nın en iyileri’ temalı 12 yemeklik menü olmuş. Teksaslı seramik sanatçısı Adam Knoche tarafından kömürden yapılan tabaklar, Hollandalı mücevher tasarımcısı Elwy Schutten’in kristal taşlardan yaptığı tüpler ve Kaliforniyalı metal ustası Jaydan Moore’un yarattığı iki başlı kaşık, sunumun ilgi çekiciliğini anlatmaya yeter sanıyoruz.



Telefonumuzdan bir tıkla eve süt söyleyebiliyorken, yavaşlamaya ve yediğimize odaklanmaya bizi zorlayan bu yemek konseptinin kulağa biraz radikal geldiğini söylemek yanlış olmaz. ‘Yemek ayaküstü satın alınıp metroda yenecek bir şey mi olmalı’ diye soruyor Kullik. ‘Tabi ki olabilir, ama bana göre yemek yemeye daha çok kutlama gibi yaklaşmalıyız.’ diye bakış açısını açıklıyor.



Yazar: Phoebe Hurst